1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και το αφήνουμε στην άκρη.
2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο για δέκα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
3. Παράλληλα, ανακατεύουμε τη βρώμη Quaker μαζί με το γάλα και την αφήνουμε να το απορροφήσει για 10 λεπτά.
4. Ανακατεύουμε μαζί τη βρώμη, τον κιμά γαλοπούλας, τα μαγειρεμένα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το τριμμένο μήλο και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
5. Αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και πλάθουμε το μίγμα σε 4 μπιφτέκια.
6. Ζεσταίνουμε τα 2 υπόλοιπα κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανίζουμε τα μπιφτέκια για περίπου 6 λεπτά στην κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κοκκινίζουν, να γίνουν τραγανά και να μαγειρευτούν τελείως στο εσωτερικό τους.
7. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια σε φρυγανισμένα ψωμάκια για burger ή τσιαπάτα, με μαγιονέζα, μαρούλι και μία γενναία δόση σάλτσας.
50g βρώμη Quaker
80g γάλα
500g κιμάς γαλοπούλας
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κ.γ. ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες
1 μεγάλο μήλο, καθαρισμένο και τριμμένο
1 χούφτα ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το πασπάλισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
3 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
χυμός από 1 λάιμ
1 μικρό πράσινο τσίλι, καθαρισμένο από σποράκια και ψιλοκομμένο
½ κ.σ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
½ κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο